To naturalna a jednocześnie skuteczna metoda walki z bólem. Nie posiada skutków ubocznych. Ponadto przyprawy zawsze są pod ręką we własnej kuchni.
Imbir
Znajdzie zastosowanie w zwalczaniu bólu głowy i migreny.
Badania dowodzą, że jest pomocny z zwalczaniu objawów bólu głowy oraz nie powoduje skutków ubocznych.
Najlepiej działa jako herbatka: 3 plasterki świeżego imbiru należy wrzucić do szklanki z wrzątkiem i zaparzać 10 minut. W razie potrzeby można dodać miód.
Pieprz czarny
Pomocny w zapaleniu stawów, problemach z trawieniem i bólu brzucha. Posiada składniki, które mają działanie przeciwzapalne. Aktywny składnik czarnego pieprzu (piperyna) zmniejsza stan zapalny w komórkach szpiku kostnego.
Zaleca się używać więcej niż zazwyczaj do potraw. W przypadku problemów żołądkowo-jelitowych należy wypić kieliszek wódki z pieprzem.
Liść laurowy
Polecany przy nerwobólach lub bólach żołądka na tle nerwowym.
Należy ½ szklanki czerwonego (wytrawnego lub półwytrawnego) wina pogrzać na wolnym ogniu dodając liście laurowe. Po zagotowaniu pić małymi łykami.
Mięta pieprzowa
Pomoże w skurczach jelit.
Najlepszą terapią na uspokojenie skurczów jelita grubego jest olejek z mięty pieprzowej.
Zaleca się kilka razy dziennie (4-5 razy) pić herbatkę z mięty. 1 łyżeczkę świeżej lub suszonej mięty zalać wrzątkiem i zaparzać przez 10 minut.
Kurkuma
Znajdzie zastosowanie w zespole jelita drażliwego, bólu żołądka a nawet depresji.
Kurkumina, która stanowi główny składnik kurkumy posiada właściwości przeciwzapalne. Kurkumina łagodzi ból w takim samym stopniu jak ibuprofen, zapobiega skurczom jelit, zmniejsza stan zapalny i mniejsza objawy zespołu drażliwego jelita. Pomaga także zmniejszyć objawy depresji.
Dodać ½ łyżeczki do posiłku. Można także wymieszać z oliwą lub innym tłuszczem dodając szczyptę pieprzu.